vasárnap, május 24, 2009

gasztroblog: currys csirke

Ismét főztem, ismét Gyuri biztosított egy remek receptet, melyet kipróbáltam egy hálás közönségen.

Indiai konyha, nem bonyolult. Sőt.

Hozzávalók:

  • Csirkemell filé (5-6 emberre sok volt 1,8 kiló)
  • Paradicsom (ökölszabály: egy per ember)
  • Curry
  • Chili
  • Olaj
  • hangulatzene

köretként rizs, basmati a legjobb, legfinomabb rizsfajta.

Budapestieknek ajánlom a Teréz krt. huszonvalamennyi (Arribától Nyugati felé sétálsz, jobb oldalt egy Olay delikát azt hiszem) boltot, ahol mindenféle egzotikum megtalálható (fűszerek tömege, mérhető és zsákos rizs), elképesztő. Ja meg elvihető olívabogyó, stb.

Első lépésként tegyetek fel egy lábast forrni, mert a paradicsomot le kell bőrözni. Kis X-et nyesel az aljára, beletenni a forrásban lévő vízbe, egy kicsit hagyni. Leveszed és hideg vízzel leöntöd, majd leszeded a héjat. Kukába vele.

Csirke kockára, lepirítod. Kis folyadékkal (!!! Tényleg kevés, én túl sokat tettem bele, és elég híg lett, amit liszttel egyensúlyoztunk ki) főzöd, paradicsomot is beledobod és szétnyomkodod. Lefeded a lábast, lassú tűzön főzöd iksz ideig. Legvégén rászórsz curryt, amennyi jól esik – elég sok kell, hogy íze legyen. Chili is hasonló, bár azzal óvatosan, hacsak nem akarod szétégetni a fejed.

Rizs pedig nagyon egyszerű. A legfontosabb basmati rizzsel kapcsolatban, hogy NEM PIRÍTOD. Egyszerűen felöntöd vízzel, forrásig hagyod kis lángon, lefedve főzöd tovább, amíg a víz el nem párolog.

A lányoknak nagyon ízlett, sőt, még egy indiai srác is megdicsérte, főszakács vazze, amire nagyon büszke vagyok.

Pár kép a processzusról (a telefonom kamerája rossz, el kell vinni szervizbe):



0 beszólás: