kedd, december 16, 2008

Gombás-tejszínes csirke

Ez egy kétnyelves poszt lesz, csak mert ehhez van kedvem. Tegnap megint főzésre adtam fejem egy barátommal. Éhesek voltunk, netközelben voltunk - helyileg Ferenciek, Coffee Heaven. Előkaptam az adum, a Videojugot. Ez egy remek kis hely, tele van recepteken kívül másokkal is, de a lényeg, hogy minden videóval kísért.

Kis keresgélés után megegyeztünk a néven nevezett receptben. Átvándoroltunk a szemben lévő Sparba, bevásároltunk fűszert, zöldséget (megtudtam, hogy mi a fene az a shallot. Becses magyar neve mogyoróhagyma). Alant a kép:


Egyedül csirkét nem találtunk, de szerencsére útban volt egy Plus is, ahol megleltük a filénket. Bár az ára meglepően magas volt számomra, vásárlástól idegen embernek.

Megérkeztünk, konyhába be, videót még egyszer megnéztük, hiszen egyikünk sem az a nagy főzőgéniusz. Gomba és hagyma aprít, csirkéket utólagosan felezte el Pam, mikor már kiderült, hogy olyan vastag, hogy a közepe nem sül át, ha nem szánjuk el magunkat drasztikus lépésekre. Hogy jóra fordult-e a végén minden? Tartsatok velünk az izgalmas végkifejletig…



A recept igazából nem is bonyolult. Érzésnyi olajat és vajat felmelegítünk, rádobjuk a csirkéket, és három percig főzzük mind a két oldalát. Gyönyörű fehér színe lesz, ha minden jó. Közben kedvtől függően só-bors. Miután elkészült az ízletes húsi, egy tálra félretesszük, és ugyanabban a serpenyőben aranybarnára pirítjuk a gombát. Ezután hozzádobjuk a mogyoróhagymát, amit egy percig kevergetünk a gombákkal, hogy szépen összesüljenek. Kedvünktől és raktárunk állapotától függően megszórjuk fűszernövényekkel (mi kakukkfüvet, fokhagymát és zsályát használtunk, hűen tartva az eredeti receptet), hozzáöntünk egy doboz (200ml) főzőtejszínt, kanál mustár, és hagyjuk, hogy egybeérjenek az ízek. Végeredményben valami hasonlót várunk el (a képet nem én csináltam, de készültek, csak meg kell szereznem őket):


Ez már egy kellemes állapot, visszahelyezhetjük a csirkéinket. Szaft is visszacsurog, ami eddig kifolyt! Kedélyesen kavargatjuk addig, amíg meg nem unjuk. És kész. Opcionálisan petrezselyemmel díszítjük. Jó étvágyat kívánunk.

Szerintünk nagyon jó lett, külső tesztelőt is bevontunk, aki szintén „mmmmm, You made this?” költői kérdéssel honorálta verejtékes munkánk. Jó móka ám főzni.

Egy lista, ami alapján mindenki elindulhat. Négy adagnak kéne kijönnie, ami két nagyon éhes embernek pont elég (:

4 csirkemellfilé
1 evőkanál vaj és 2 evőkanál olaj
ezekből szerintem mehet több - mi bőséggel szórtuk később
200 g gomba
négy-öt darab
2 mogyoróhagyma, kockázva
1 gerezd fokhagyma aprítva
kakukkfű
a recept frisst akar, de nem olyan lényeges
frissen őrölt bors
1 kanál mustár
200 ml tejszín
2 csepp sherry
már ha éppen akad
petrezselyem

képek forrásai:
http://www.bbcgoodfood.com/content/knowhow/glossary/shallot/
http://www.pbase.com/byoung/image/87169791
http://recipesonrails.com/recipes/show/89-beef-gravy

0 beszólás: