szerda, szeptember 26, 2007

Eddie Vedder - Hard Sun

Eddie Vedder (született Edward Louis Severson, a harmadik 1964 december 23-án) legismertebb a Pearl Jam-mel való közös munkája révén, ahol azon kívül, hogy ő az énekes, elég sok hangszert szólaltatott már meg (gitáron kívül [pár számok, amiket ő kezd: Man of the Hour, Corduroy, Elderly Woman, Rearviewmirror] ukulele, szitár, harmonika, tamburin), és különleges bariton hangja is eléggé felismerhető.

Családi háttere zavaros. Szülei válásakor tudta meg, hogy az, akit apjának hitt, csak mostohája, a valódi apja korábban meghalt. Ez a köztük fennálló viszonyt nagyon feszültté változtatta, ezért idővel elhagyta "apját", hogy anyjával és három (fél)testvérével éljen Chicago-ban - miután San Diego-ba költöztek korábban. Nevét is ekkor változtatta meg, anyja családi nevét átvéve.
1984-ben visszatért San Diego-ba akkori barátnőjével, és zenekari szárnypróbálgatásai mellett különféle állásokat végzett.

San Diego-ben kóstolt bele komolyabban a zenei életbe, lett tagja pár zenekarnak - RHCP feldolgozásokat játszó banda is volt közöttük. 1988-ban, 22 évesen lépett be a Bad Radio-ba, ahol megírta első igazi, máig is nagy becsben tartott és közönségkedvenc, számát, a Better Man-t.
Barátjától, Jack Ironstól (ex-RHCP) egy demókazettát kapott egy zenekartól, akik énekest kerestek. Erre énekelte fel az "Alive", "Once" és "Footsteps" dalokat. Stone Gossard-ot és Jeff Ament-et annyira lenyűgözte tehetsége, hogy lehívták Seattle-be stúdiózni. Így alakult ki a Pearl Jam korai felállása, és megkezdődtek a Ten album felvételei. A többi, mint ahogy sokszor mondják, történelem.

Vedder-t 2007-ben felkérték az Into the Wild filmzenéjének elkészítésével. Az album 33 perces lett, tele gyönyörű számokkal. A tizenegy számnyi fürtből szedek nektek most egy szemet, egy Indio feldolgozást. A dal címe: Hard Sun. Hallgassátok szeretettel.

[források: wikipedia és wikipédia - az egész szöveget szinte csak kifordítottam (:]


0 beszólás: