szerda, december 26, 2007

Best uff 2007 - Music

Most, hogy itt kopogtat az évvége az ajtón, nyakra-főre jelennek meg a különféle legjobb válogatások, minden műfajban, témában.
Vegyük példának a Pitchfork Top 50 Albums gyűjtését. Ebből én konkrétan tízet ismerek, vagy birtoklok, de közelről sem ismerem mindegyiket úgy, ahogy szeretném, és ezt nagyon sajnálom, de legalább tudok miből válogatni, ha újat keresek.
Vagy AllMusic, ahonnan tizenkettő ismer általam. Az átfedés elkerülhetetlen. Az utóbbi listában szép az, hogy különszedték a reissuekat, vagyis az újrakiadásokat (régi Black Sabbath, hasonlók).
Lehetne még keresni többet, mondjuk majd ha a Quart, vagy hasonló magyar oldal csinál, hogy tudjunk egy pár magyart is meríteni (Kispál 20 éves lemezének csendesülős koncertjére megadom a tizet), de overkill lenne, ennyiféle zenét hallgatni és maximálisan kiélvezni fizikális képtelenség. Fáj így is, hogy új dzsesszt alig szereztem. Meg metált, amit mostanság egyre és egyre kevésbé hallgatok.

Pár albumot, amik bennem is nagyobb nyomot hagytak, gyakrabban fordultak elő mp3-mam hallgatásában:
Iron and Wine: The Shepherd's Dog - ez a zenekar csodálatos, minden teret kitöltő, füledben mézként folyó muzsikát játszik. Álomszerű trip az egész. Nagyon durva és szép élmény. Hallgassátok Pagan Angel and a Borrowed Car.
Black Lips: Good Bad Not Evil - nagyon megy mostanság a vissza-a-garázs-rock-hangzáshoz zenekarok, ez akkor jó, ha faszán csinálják, mint ahogy a Black Lips teszi. Legfőbb hangszer ugye a gitár, és itt olyan hangzást adnak neki, ami belemar a fülekbe, és megragad. Durván. Hallgatásnak Katrina.
Arcade Fire: Neon Bible - nagyon sötét hangulatú, ám mégsem depresszív zene. Ez is tud néha meditatív lenni, mint például az Ocean of Noise számuk.
Okkervil River: The Stage Names - őket már ajnároztam, szintén egy indie rock zenekar, bár szerintem egy kicsit túl sok a lassúkás, nyúlós számuk.
Spoon: Ga Ga Ga Ga Ga - Igen, még egy indie rock zenekar, a pörgősebbek közül. Az albumról nem lelek egy számot se, ezért I Turn My Camera On, from Veronica Mars soundtrack.
Radiohead: In Rainbows - Hát naná, hogy az új albumuk bekerült a legjobbak közé, de jó okkal. Hozták a színvonalat. Bodysnatchers, Jigsaw falling into Place, Videotape(!). The list goes on!
Puscifer: "V" is for Vagina - Egy album, amit nem találtok meg valószínűleg a legtöbb listán. Ez Maynard (Tool mond bárkinek valamit?) side-projektje, de elvontságban nem különb a „nagytestvértől". Nem igazán zúzós, inkább csendben belesompolyog a füledbe, hogy odaköltözzön. Például van egy remeken elborult 3/4-es (vagy hányados - tudjátok, ez az egy két há - négy öt hat) száma, amire remek gothic keringőt lehetne koreografálni. De én csak álmodok ilyenről, miközben Seal Kiss from a Rose száma üvölt az erősítőből.

Remélem meghoztam egyik másik kedvencemhez a kedveteket, de mindenekelőtt hallgassatok Pearl Jamet, mert az a nagyon jó és én szeretem őket legjobban.

2 beszólás:

Névtelen írta...

Na, a Pearl Jamet én is szeretem nagyon. Afféle gyűjtő is vagyok. Indítsunk aláírásgyűjtést, hogy hozzák őket Magyarországra koncertezni.

Zeo írta...

Nagyszerű, ez nagyszerű hír! De hisz te vagy a zenész, nem tudod, hogy lehetne egy ilyenféle koncertet megcsinálni?
Annyira elképesztően jó lenne!

Más: nem tudsz valamilyen jó helyet, ahol korrekt áron meg lehet szerezni a Live at the Gorge-t (folio a 12 ezres árával elmehet a ***-be)?